Uitstappen.be
 
 
uitstappen.be
Uitstappen.be / uitagenda / uitagenda Gent / De Collectie (1) | Highlights
weersgeschiktheid onbekendMuseumCulturele uitjesGent
(0 | geef als eerste uw beoordeling)

De Collectie (1) | Highlights for a Future

Naar aanleiding van haar twintigste verjaardag presenteert S.M.A.K. ‘De Collectie (I): Highlights for a Future' die ongeveer 200 werken uit de collectie telt en net als tijdens de opening in 1999 het volledige museumgebouw beslaat. Met deze tentoonstelling wil S.M.A.K. vooral naar het heden en de toekomst kijken. Bekende klassiekers, nieuwe topstukken én recente aanwinsten uit de museumcollectie worden ingezet om de positie van het museum en de kunst in de hedendaagse realiteit te tonen en nieuwe verbanden te leggen met andere, soms verrassende en minder bekende werken uit de collectie.

Daarbij vertrekt de tentoonstelling ook expliciet vanuit de hedendaagse vaststelling dat de maatschappelijke realiteit en de kunstwereld vandaag de dag onmogelijk nog te vatten zijn in één overkoepelende, lineaire verhaallijn of concept. De tentoonstelling wordt onderverdeeld in zeven deelpresentaties die telkens een aantal hedendaagse tendensen uit de maatschappij en/of de kunstwereld voor het voetlicht brengen en illustreren met werken uit de museumcollectie. Naast deze voorgestelde leidraden wil de tentoonstelling in de eerste plaats ook een genereuze, uitgestoken hand uitreiken naar de bezoeker. Die wordt van harte uitgenodigd om zich onder te dompelen in het labyrint van de hedendaagse kunst en zelf aan de slag te gaan om mogelijke verbanden tussen de verschillende kunstwerken uit de museumcollectie te ontdekken.

Drie sleutelwerken uit de S.M.A.K.-collectie keren tijdelijk terug naar hun oorspronkelijke plaats van ontstaan: het Museum voor Schone Kunsten onder de noemer ‘Heen & Terug’. 'The Aeromodeller’ van Panamarenko, ‘Wirtschaftswerte’ van Joseph Beuys en ‘Le Décor et son Double’ van Daniel Buren worden er opnieuw getoond. Het private en tweede deel van Buren's Le Décor et son Double is tijdens de tentoonstelling eenmaal per maand te bezoeken bij Herbert Foundation.

Tot slot is de achterliggende dimensie van ‘De Collectie (I): Highlights for a Future’ – zoals de titel suggereert – de nood om in Gent een volwaardig gebouw voor hedendaagse kunst te creëren zodat de collectie zowel in het museum als in het depot in de beste omstandigheden permanent kan worden gepresenteerd en ondergebracht.

Activiteiten "De Collectie (1) | Highlights for a Future"

Activiteit toevoegen