Uitstappen.be
 
 
uitstappen.be
Segway Tours Brugge | reportage door Johannes Baas

Segwayen over de kasseien

Unieke Segway Tour in Brugge

Zoef, zoef, zoef... Een aantal Bruggenaren kijkt verdwaasd opzij. Links en rechts worden ze gepasseerd door zeven voertuigen, die bijzonder makkelijk over de kasseien zweven. Het zijn de Segways van Segway Tours Brugge, waarmee toeristen op een unieke manier de historische stad verkennen. Vijf minuten later hobbelt een paardenkoetsje voorbij. En niemand die het opmerkt.

This text will be replaced


De geruisloze Segways komen tot stilstand voor een oude reiswinkel aan de Sint-Jakobsstraat. De winkel is in maart 2009 omgetoverd tot het Segway-centrum van Brugge en toeristen weten het goed te vinden. De Segways in de etalage maken zo nieuwsgierig, dat iedereen wel even om het hoekje kijkt. Charles, Arend, of Geert is er vervolgens als de kippen bij om deze nieuwsgierigheid om te zetten in werkelijkheid. "Want zodra ze op de Segway staan, zijn ze verkocht", weet Geert, die naast instructeur ook gids is.

Advies

Met veel geduld maakt Geert een jongedame met het bijzondere vervoersmiddel vertrouwd. Ze staat wat onwennig op de Segway en weet niet goed hoe ze met haar lichaam moet reageren op het automatische ballanssysteem. "Blijf rechtop staan en kijk in mijn ogen", helpt Geert haar. En zijn kalme advies werkt! Na vijf minuten stuurt ze soepel door de winkel en moeten haar vrienden haar met man en macht van de Segway aftrekken.

Na de duidelijke instructies begint de tour. Gids Geert gaat voorop en achter hem volgt een lang lint van Segways. De groep is danzkij de felgele veiligheidshesjes goed herkenbaar, maar dat biedt geen garantie voor een schadevrije tocht. "Blijf weg van de stoeprand", waarschuwt Geert zijn volgers. Ook bij elk kruispunt kijkt hij of de kust veilig is.

De tour van een uur slingert door de mooie straatjes van Brugge en passeert de toeristische hoogtepunten van de stad. Dikwijls stopt Geert en vertelt hij leuke weetjes. De vraag is echter hoeveel de Segway-rijders van zijn verhaal onthouden. Het merendeel lijkt slechts oog te hebben voor het apparaat waar hun voeten op staan. En zo vreemd is dat niet.

Wie de eerste keer met een Segway rijdt, moet zich namelijk helemaal concentreren op de besturing. Het is een kunst om ervan af te vallen, maar als beginner heeft u dat nog niet door. U bent te druk met het in balans houden van uw lichaam, terwijl de Segway juist voor dat evenwicht zorgt. Staat u rechtop, dan is de Segway in balans en staat hij stil. Als u naar voren leunt, is het apparaat uit balans en rijdt u vooruit. Wilt u vervolgens stoppen, dan leunt u achterover, waardoor de Segway afremt.

Een paar waaghalzen in de groep denkt dat ze de Segway onder controle hebben en vragen Geert of ze wat snelheid mogen maken. Dat kunnen ze vergeten. "Daar hebben jullie wel een paar tours voor nodig", vertelt Geert de snelheidsduivels lachend. Een persoon die het toch in zijn hoofd haalt, komt met de schrik vrij. Midden op de Grote Markt krijgt hij de Segway maar net tot stilstand. Als hij gevallen was, zouden de beelden de hele wereld zijn over gegaan.

De Grote Markt betekent ook het eindpunt van de Segway-tour door Brugge. Na de groepsfoto rijdt de groep weer terug naar de Sint-Jakobsstraat. De Segways zoeven nog één keer over de hobbelige kasseien, voorbij het ouderwetse paardenkoetsje en langs de verdwaasde Bruggenaren. Nog even en de Segways zijn niet meer uit het straatbeeld van Brugge weg te denken.

Nog even en de Segway is niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Brugge. Foto's, Johannes Baas.Nog even en de Segway is niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Brugge. Foto's, Johannes Baas.
Het Segway-centrum van Brugge aan de Sint-Jakobsstraat 44.Het Segway-centrum van Brugge aan de Sint-Jakobsstraat 44.
Instructeur en gids Geert maakt geïnteresseerden warm voor de Segway.Instructeur en gids Geert maakt geïnteresseerden warm voor de Segway.
Het merendeel van de Segway-rijders heeft slechts oog voor het apparaat onze zijn voeten.Het merendeel van de Segway-rijders heeft slechts oog voor het apparaat onze zijn voeten.
Sta je rechtop, dan is de Segway in balans en staat hij stil.Sta je rechtop, dan is de Segway in balans en staat hij stil.
Met de Segways van Segway Tours Brugge verkent men het historisch centrum op een unieke manier.Met de Segways van Segway Tours Brugge verkent men het historisch centrum op een unieke manier.

Uw reactie (2 reacties)

Naam:
E-mailadres (niet verplicht, eventueel ter bevestiging):
Titel:
Reactie:
2010-05-25 06:24:34 | door Chantal;

Segway is leuk, de gids niet..

Touren door Brugge op de Segway is leuk, maar vanwege de chagrijnige gids (Charlie) raad ik het een ieder toch af. De route die gereden wordt is weinig verrassend met weinig informatie en de gids is soms ronduit onbeschoft. Hij is enkel geïnteresseerd in zijn eigen verhaal en leven. Als je een leuke tocht door Brugge wilt maken raad ik je liever een boottocht aan, dat is ook een stuk goedkoper.

2013-12-23 19:50:06 | door Adrie

SEGWAY is top in Brugge..

de segway is nu al niet meer weg te denken in Brugge. Misschien had Chantal (zie berichtje) zelf geen goede dag, want Charles is een zeer goede gids en altijd tot iets extra's bereid. Heeft een geweldig verhaal en het rijden op de segway is een geweldige ervaring. Natuurlijk is een bootje goedkoper, maar dan zit je met zoveel mensen samengedrukt en zie je zeker niet alles. Dus..... als je n Brugge bent, op naar de Segway en maak een tour.<br /> Wij hebben het zowel in de zomer als in de winter gedaan. Heerlijk!!!!

Meer artikelen over "Segway Tours Brugge"

Activiteiten "Segway Tours Brugge"