Uitstappen.be
 
 
uitstappen.be
Foto: DagjeWeg.NL.Foto: DagjeWeg.NL.
Het Rubenshuis | reportage door Henk Meijer

Het paleis van Rubens

Rubenshuis is terecht één van de grootste publiekstrekkers van Antwerpen

Het huis dat de schilder Peter Paul Rubens in 1610 voor zichzelf liet bouwen, lijkt meer op een klein paleis dan op een woonhuis. Rubens en zijn leerlingen produceerden in dit atelier een verbluffend aantal (meer dan 25.000!) schilderijen. Onder de klanten zaten koningen en rijke koopmannen. Nu komen er meer bezoekers over de drempel van Rubens' huis dan ooit te voren. Want het kleine paleis aan de Wapper is één van de grootste publiekstrekkers van Antwerpen.

Paleis

Het is niet moeilijk voor te stellen dat Rubens prachtig woonde in zijn atelier annex woonhuis. De schitterende vertrekken staan om een binnenplaats gebouwd, helemaal geïnspireerd door de bouwstijl van Italiaanse renaissancepaleizen. Vroeger liepen Rubens en zijn leerlingen vooral veel rond in het atelier dat aan het woongedeelte grenst. Destijds heerste er waarschijnlijk een drukke werksfeer, vandaag schuifelen bezoekers eerbiedig langs de vele schilderijen.

Meesterwerken

Peter Paul Rubens (1577-1640) was behalve schilder ook diplomaat. Rubens hoorde bij de Antwerpse School. Het Rubenshuis kwam in 1937 onder het beheer van de gemeente Antwerpen, die het in 1946 voor het publiek opende. De bekendste stukken van het museum:

  • Adam en Eva in het Paradijs (1600)
  • De Annunciatie
  • Een bedstede
  • Het beroemde zelfportret dat Rubens rond zijn vijftigste maakte
  • Het kunstkabinet (een kastje met een paar kleine schilderijen)

Het Rubenshuis is zeker niet het grootste museum in Antwerpen, maar het is ook zeker niet te krap voor de bezoekers. Het prachtige oude huis dwingt bezoekers haast om behoedzaam met elkaar te fluisteren. In de tuin is de sfeer weer heel anders. Daar wint verwondering het van eerbied.

Het Rubenshuis lijkt vooral in trek bij Nederlanders. Vooral in de weekends en tijdens de vakantieweken wordt het museum vaak overspoeld door Hollanders. Amerikaanse toeristen zijn ook van de partij, net als Duitsers, Engelsen, Fransen en Japanners. Belgen zijn er gelukkig ook. Het museum is te klein voor uitgebreide programma's voor kinderen, maar voor hen zijn er wel zoekbladen, waarmee ze door het museum kunnen speuren.

Het zelfportret van Peter Paul Rubens. Foto: DagjeWeg.NL.Het zelfportret van Peter Paul Rubens. Foto: DagjeWeg.NL.
De bedstee waar de schilder vroeger in sliep (half rechtopzittend, want men dacht vroeger dat dat beter was voor de bloedsomloop). Foto: DagjeWeg.NL.De bedstee waar de schilder vroeger in sliep (half rechtopzittend, want men dacht vroeger dat dat beter was voor de bloedsomloop). Foto: DagjeWeg.NL.
De binnentuin van het Rubenshuis. Foto: DagjeWeg.NL.De binnentuin van het Rubenshuis. Foto: DagjeWeg.NL.

Uw reactie (1 reactie)

Naam:
E-mailadres (niet verplicht, eventueel ter bevestiging):
Titel:
Reactie:
2021-10-05 10:16:14 | door broeders

rlstoelvriendelijk..

geachte kunnen we het museum bezoeken met een rolstoel? waar kunnen we kortbij parkeren?<br /> vgr yvan broeders

Meer artikelen over "Het Rubenshuis"

Activiteiten "Het Rubenshuis"