Uitstappen.be
 
 
uitstappen.be
De Ardennen leent zich perfect voor een heerlijke, ontspannende vakantie in de natuur. Foto: Het Domein van de Grot van HanDe Ardennen leent zich perfect voor een heerlijke, ontspannende vakantie in de natuur. Foto: Het Domein van de Grot van Han
Uitstappen.be | redactioneel door Janine Guijt

Kom tot rust bij onze zuiderburen

De Ardennen: niet ver hier vandaan

Bourgondisch genieten, volledig ontspannen en heel veel natuur. Dat is vallei de Lesse, een deelgebied van de Ardennen. Deze omgeving nodigt uit voor een weekendje weg zonder stress. De vallei is bij uitstek geschikt voor mensen die wat minder goed ter been zijn. In tegenstelling tot de andere gebieden van de Ardennen (de Ourthe en Semois) is de Lesse namelijk minder heuvelachtig en ruig. Het gebied herbergt prachtige vergezichten, lieflijke loofbomen en kilometers schitterende natuur.

Wandelen

Bij het VVV-kantoor van Rochefort kun je verschillende soorten wandelroutes kopen. Een aanrader daarvan is wandelroute Le Ravelle die langs de Lesse loopt. De paden zijn uitsluitend voor fietsers en wandelaars, dus auto’s zul je niet tegenkomen wanneer je deze mooie natuur verkent. Het pad verbindt Houyet met Rochefort. Je wandelt langs de rivier, hoort de vogels zingen, het ruisen van het water en de wind die met de bladeren speelt. Een voordeel van deze route is dat het niet al te heuvelachtig is, omdat het grotendeels langs de rivier loopt. Het parcours is dan ook goed te doen voor mensen die wat minder makkelijk lopen.

Ondergrondse wonderwereld

België's grootste toeristische trekpleister na het Atomium is het Domein van de Grot van Han. Deze eeuwenoude grotten zijn de grootste van het land en vormen een ondergrondse wonderwereld van zeventien kilometer lang. Nadat je een toegangskaartje hebt gekocht, brengt een oude trein je naar de grotten. Eenmaal daar begeleidt een vriendelijke gids je de grot door. Samen met hem of haar loop je langs immense troonzalen, verstilde kalkkunst, prachtige stalagmieten en stalagmieten en de rivier de Lesse, die al jaren haar weg baant onder de grond. Je wandelt twee kilometer door de grotten, de tocht duurt ongeveer twee uur.

Een andere trots van het Domein van de Grotten van Han is hun wildpark: 250 hectare natuur waar dieren leven in hun natuurlijke omgeving. Je kunt heerlijk zitten in de safaritram of te voet het gebied ontdekken. Zwaai even naar het Przewalskipaard, vang een glimp op van de lynx, of wandel langs een paar vredig grazende oerossen. Het park is ook leuk voor kinderen, die de dieren van heel dichtbij kunnen zien. Soms rennen de dieren zelfs zo voor de tram langs.

Op zoek naar meer activiteiten in de omgeving Rochefort? Vraag bij de VVV naar de Zomerkrant van Matele. Hierin staan alle activiteiten die in de zomer plaatsvinden in Vallei de Lesse. Van een lenterommelmarkt tot braderieën vol lekkernijen en tentoonstellingen. Per dag staat aangegeven wat er te doen is in de vallei. Neem bijvoorbeeld het Lachfestival dat in april en mei plaatsvindt in Rochefort. Dit festival brengt alle humorliefhebbers samen en staat bol van stand-upcomedians en grappige spektakels. Zo sluit je een ontspannende vakantie af met een bulderlach.

Je kijkt je ogen uit in de prachtige grotten! Foto: Het Domein van de Grot van HanJe kijkt je ogen uit in de prachtige grotten! Foto: Het Domein van de Grot van Han
In het wildpark sta je ineens oog in oog met deze lynx... Foto: Het Domein van de Grot van HanIn het wildpark sta je ineens oog in oog met deze lynx... Foto: Het Domein van de Grot van Han
...of deze wolf. Foto: Het Domein van de Grot van Han...of deze wolf. Foto: Het Domein van de Grot van Han

Uw reactie (nog geen reactie)

Naam:
E-mailadres (niet verplicht, eventueel ter bevestiging):
Titel:
Reactie:

Activiteiten "Uitstappen.be"