Uitstappen.be
 
 
uitstappen.be
Kom in de kerststemming tijdens Winter in Antwerpen. Foto: Visit Antwerpen © Sigrid_SpinnoxKom in de kerststemming tijdens Winter in Antwerpen. Foto: Visit Antwerpen © Sigrid_Spinnox
gearchiveerd
Bezoek kerstmarkten in binnen- en buitenland | redactioneel door Tonny van Oosten

Bezoek kerstmarkten in de leukste Belgische steden

In België zijn ze een ster in sfeervolle wintermarkten organiseren

Ook zo dol op sfeervolle kerstmarkten, met glühwein, kraampjes, kerstfrutsels, cadeau-ideeën, vuurkorven en muziek? Onze buren in België weten heel goed hoe ze een gezellige markt moeten neerzetten. Ga zelf kijken over de grens!

Antwerpen bruist in de winter

ANTWERPEN - Op nog geen anderhalf uur autorijden van Utrecht vind je een stad die bruist in de winter! Bezoek de uitgebreide kerstmarkt in Antwerpen en slenter van plein naar plein langs kraampjes vol cadeautjes en accessoires. Maar er is nog veel meer te beleven! Schaatsen op de grote overdekte ijsbaan op de Groenplaats. Genieten van muzikaal theater en kerstkoren bij de grote kerststal aan de voet van de kathedraal. Je geliefde zoenen onder de maretak in ronddraaiende Duitse toren vol houtsnijwerk op de Grote Markt. Opwarmen in een van de winterbars. En via een magische lichttunnel het land van de IJskoningin op het Steenplein bezoeken. Op dit plein is in Bar Den van alles te doen voor kinderen. Rond oud en nieuw geniet je in Antwerpen van een vuurwerkshow en een traditionele nieuwjaarsborrel. Laat het nieuwe jaar maar komen!

 • Er is de hele dag van alles te doen tussen 9 december 2022 en 8 januari 2023;
 • Je bereikt Antwerpen met de trein vanaf Roosendaal in ruim drie kwartier. Volg de lichtslinger van het Centraal Station om bij de kerstmarkten te komen.

Vier kerst in sfeervol Brugge

BRUGGE - Brugge is al pittoresk, maar wordt nog sprookjesachtiger als de winter de stad in beslag neemt. Kleed je warm aan en geniet van de sfeervolle kerstmarkt in Brugge. De historische huizen en prachtige verlichting maken Brugge tot een van de mooiste decors om kerst te beleven. Zeker als je de licht- en belevingswandeling loopt langs bijzondere lichtinstallaties en betoverende projecties. Ook bijzonder is de kunstschaatsbaan: die ligt namelijk op het water. Ernaast vind je een gezellige winterbar met groot winterterras. Daar is vast een bijzonder Belgisch biertje te scoren. Proost!

 • De kerstmarkt in Brugge is geopend tot en met 8 januari 2023;
 • Brugge is vanaf Utrecht ongeveer twee en een half uur rijden met de auto en ongeveer drie uur met de trein.

LEUVEN - Misschien een wat onbekendere Belgische stad, maar daarom niet minder de moeite van het ontdekken waard. Elk jaar als de temperaturen dalen vind je een sfeervolle kerstmarkt in Leuven. Bijna twee weken lang staan op het Monseigneur Ladeuzeplein en het Herbert Hooverplein tientallen kramen met cadeaus die je nergens anders vindt en kun je bij de foodiestands genieten van lekkernijen uit de hele wereld. Op het Hooverplein staat een speciale stand waar je terecht kunt voor een moment van bezinning en een traditioneel kaarsje kunt branden. De opbrengst is voor een goed doel.

 • De kerstmarkt is van 7 december tot en met 18 december 2023;
 • Vanaf Utrecht rijd je in twee uur naar Leuven en met de trein doe je er bijna drie uur over.

BRUSSEL - De hoofdstad van België onderscheidt zich elk jaar met een bijzondere Brusselse kerstmarkt, met wel 250 kraampjes. Niet te missen dus voor de echte kerstmarktliefhebber! Het parcours slingert zich langs kraampjes, chalets, attracties, animatie en terrasjes, van het Muntplein tot het Sint-Katelijneplein. Ben je het slenteren zat? Er is een mooie overdekte ijsbaan voor de actievelingen, je kunt ook de lucht in met het reuzenrad en een virtuele wereld bezoeken bij Dream Space. Spectaculair is het Ice Monster: wie durft door zijn bek naar binnen te lopen voor een spannende tocht vol speciale effecten?

 • De kerstmarkten op de pleinen in Brussel kun je bezoeken tot en met 1 januari 2023;
 • Brussel is rond de twee uur rijden met de auto vanaf Utrecht en zo'n twee uur treinen met de Thalys vanaf Amsterdam.

HASSELT - Als je dol bent op alles wat met de winter te maken heeft, moet je hier zeker heengaan: het magische Winterland Hasselt. In dit winterland is ook dit jaar weer heel veel te beleven. Maak de mooiste selfie in de winterse scenes van de WinterWonderExperience, eet een hapje in een tot brasserie omgetoverd spiegelpaleis, schaats een rondje op de overdekte ijsbaan en bekijk Hasselt vanaf grote hoogte in het reuzenrad. Durf jij Santa's Ghost Villa in? Of zijn labyrinth? Op 7 december neemt de kerstman met veel show en bombarie zijn intrede in het Huis van de Kerstman, dat je vanaf die dag tot en met 30 december dagelijks kunt bezoeken.

 • Winterland is open tot en met 8 januari 2023;
 • Hasselt is een kleine twee uur rijden vanaf Utrecht, met de trein doe je er ongeveer drie en een half uur over.

LUIK - Wie nog unieke decoratie zoekt voor in de kerstboom, kan terecht op de Kerstmarkt in Luik. Hier verkopen ze de mooiste glazen kerstballen die ook nog eens met de hand beschilderd worden! De stad is compleet omgetoverd tot kerstdorp met verschillende houten chalets, kronkelige straatjes en een speciaal postkantoor waar mooie kerstkaarten en postzegels te koop zijn. Heb je zin in iets lekkers? Het kerstdorp verkoopt de heerlijkste chocolade, peperkoek en er is zelfs een speciaal kerstbiertje verkrijgbaar. Rij daarna de kilo's er weer af op de ijsbaan voor de Sint Paul kathedraal.

 • Het kerstdorp is open van 25 november 2022 tot en met 30 december 2023; de ijsbaan blijft open tot en met 8 januari;
 • Vanuit Maastricht ben je met de trein in ongeveer een half uur in Luik, met de auto is Luik een kleine twee en een half uur vanaf Utrecht.

De tekst gaat verder onder de video.

DURBUY - Een beetje een vreemde eend in de bijt tussen alle steden: Durbuy. Volgens de inwoners is Durbuy het kleinste stadje ter wereld. Maar dit pittoreske plaatsje heeft wel een grote kerstmarkt met ambachtslui, verschillende kerststallen en heerlijke lekkernijen. Ook klinken er door het hele dorp heen vrolijke kerstliederen en natuurlijk is er een schaatsbaan. Wat de kerstmarkt van Durbuy extra bijzonder maakt zijn de duizenden kaarsjes die de stad verlichten. Kom langs voor een sprookjesachtige ervaring!

 • Durbuy is in kerstsferen van 18 december 2022 tot en met 8 januari 2023;
 • Met de auto vanaf Utrecht te bereiken in ruim drie uur, met de trein is het een lange reis van zo'n vier en een half uur.

Kom in de kerststemming op de uitgebreide kerstmarkten van Antwerpen. Foto: Visit Antwerpen © Gianni CamilleriKom in de kerststemming op de uitgebreide kerstmarkten van Antwerpen. Foto: Visit Antwerpen © Gianni Camilleri
Leef je uit op de overdekte schaatsbaan in Antwerpen. Foto: Visit Antwerpen © Sigrid_SpinnoxLeef je uit op de overdekte schaatsbaan in Antwerpen. Foto: Visit Antwerpen © Sigrid_Spinnox
Ga voor een sfeervolle kerstmarkt naar het mooie Brugge. Foto: David Mark via PixabayGa voor een sfeervolle kerstmarkt naar het mooie Brugge. Foto: David Mark via Pixabay
De kerstmarkt in Brussel, met op de achtergrond het reuzenrad. Foto: Ben Kerckx via Pixabay.De kerstmarkt in Brussel, met op de achtergrond het reuzenrad. Foto: Ben Kerckx via Pixabay.
Je kijkt je ogen uit in Winterland Hasselt. Wat is alles prachtig versierd! Foto: Winterland Hasselt © Roland HermansJe kijkt je ogen uit in Winterland Hasselt. Wat is alles prachtig versierd! Foto: Winterland Hasselt © Roland Hermans

Uw reactie (nog geen reactie)

Naam:
E-mailadres (niet verplicht, eventueel ter bevestiging):
Titel:
Reactie:

Meer artikelen over "Bezoek kerstmarkten in binnen- en buitenland"

Activiteiten "Bezoek kerstmarkten in binnen- en buitenland"