Uitstappen.be
 
 
uitstappen.be
Het Stadhuis van Oudenaarde is een gebouw om voor stil te blijven staan... Foto: Stadhuis van OudenaardeHet Stadhuis van Oudenaarde is een gebouw om voor stil te blijven staan... Foto: Stadhuis van Oudenaarde
Zoek een museum in België | redactioneel door Tineke Smits

11x originele musea in België

Ontdek de charme van een kleinschalig museum

De grote musea in België kent iedereen wel, ook al is het maar van naam. Maar er valt nog veel meer te beleven in de Belgische museumwereld, zoals kleinschalige, originele musea waar je met plezier een dagje door brengt. En vaak ook voor een leuk prijsje.

Bier- en Peketmuseum

ANTHISNES - Niet te missen in dit rijtje: het Bier- en Peketmuseum, waar je alles leert over de Belgische biercultuur. De productie, de verschillende smaken en de integratie in de Belgische cultuur komen onder meer voorbij. Om af te ronden is er een traditionele 'Cervoise bierproeverij'. Het museum is gevestigd in een prachtige donjon uit de twaalfde eeuw.

Het Bier- en Peketmuseum in Anthisnes in de provincie Luik is elke dag, behalve maandag, open van 10:00 uur tot 18:00 uur. Entree: 5 euro voor volwassenen, 4 euro voor kinderen en 65+-ers.

Grès de La Roche

LA-ROCHE-EN-ARDENNE - Kom binnen in de geschiedenis van Grès de La Roche, waar je langs de geschiedenis van de Ardennen wandelt. Het is een regio waar ontzettend veel gebeurd is. Ontmoet het melkmeisje, de imker, de monniken, de boeren en de heren van La Roche. Zij zorgen voor een tocht waarbij je al je zintuigen nodig hebt! Gevestigd in een voormalige pottenbakkerij.

Museum Grès de La Roche in La-Roche-en-Ardenne in de provincie Luxemburg is elke dag geopend van 11:00 uur tot 17:00 uur, van februari tot en met november. Een toegangsbewijs kost 5 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen.

Stadhuis Oudenaarde

OUDENAARDE - Wedden dat je even blijft staan kijken als je langs het Stadhuis van Oudenaarde komt? Het bouwwerk zit vol prachtige details. Grote kans dat je ook even naar binnen gaat, om te kijken naar het decor waar vroeger grote feesten en discussies werden gehouden. De veertiende-eeuwse Lakenhalle van het gebouw wordt gebruikt als tentoonstellingsruimte voor prachtige wandtapijten en een grote zilvercollectie.

Stadhuis Oudenaarde in Oudenaarde in Oost-Vlaanderen is elke dag, behalve maandag, open van 10:00 uur tot 17:00 uur. In het winterseizoen in het weekend open vanaf 14:00 uur. Volwassenen betalen 6 euro entree, kinderen kunnen gratis mee naar binnen.

Fondation Folon

TERHULPEN - De Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon heeft in de hoeve van het Kasteel van Terhulpen de juiste locatie gevonden om zijn leven tentoon te stellen. Folon gebruikt hierbij ruim 500 werken, waaronder aquarellen, affiches, etsen en beeldhouwwerken. Als je hier op bezoek komt, word je overspoeld door alle interactie in het hoeve. Alle werken worden levendig aan je gepresenteerd met muziek, film en zinnenprikkelende effecten.

Fondation Folon in het Kasteel van Terhulpen in de provincie Waals-Brabant is elke dag, behalve maandag, te bezichtigen van 9:00 uur tot 17:00 uur. In het weekend een uurtje later open en een uurtje later dicht. Entree: 9 euro voor volwassenen, 5 euro voor kinderen.

Museum van Landelijk Leven in Wallonië

SAINT-HUBERT - Dwaal rond in openluchtmuseum Museum van Landelijk Leven in Wallonië. Hier is een uitgebreid parcours dat je kunt volgen, langs negen gehuchten en vijftig oude, gereconstrueerde gebouwen. Maak kennis met het achttiende- en negentiende-eeuwse leven in Wallonië. Neem de tijd en geef je ogen goed de kost, hier valt veel te ontdekken!

Het Museum van Landelijk Leven in Wallonië in Saint-Hubert is elke dag, behalve maandag, open van 9:30 uur tot 17:00 uur. In juli en augustus en tijdens feestdagen wel open op maandag. Entree: 5 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen.

Meesters van het Vuur

AMAY - Onvergetelijke momenten beleef je tijdens de vuurdemonstraties in museum De Meesters van het Vuur. De Meesters nodigen je uit in hun oude smidse uit 1897. Hier leer je hoe de inwoners van het Maasgebied leefden en werkten ten tijde van de Industriële Revolutie. Loop de Route van het Vuur en ontdek de kracht van vuur, vanaf ontdekking door de mens tot de modernste technologische en artistieke toepassingen.

De Route van het Vuur in Amay is elke dag open van 10:00 uur tot 18:00 uur. Het seizoen loopt van 23 maart tot en met 25 oktober. Wel open op feestdagen en tijdens schoolvakanties. De entree is 6 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen.

Wielermuseum

ROESELARE - Het Wielermuseum of WieMu in Roeselare brengt een wervelend verhaal. Er is veel aandacht voor de wielerwedstrijd De Ronde van Vlaanderen: de heroïek, het doorzettingsvermogen en het afzien. De fietsen waarop winnaars Stijn Devolder en Jules Vanhevel de ronde wonnen zijn te zien. Maar ook de kermiskoersen, supporterscafés, constructeurs, commentatoren en wielerpoëzie is te zien. Bekijk ook de unieke vélocipèdes, die de geschiedenis van de fiets laten zien.

Het Wielermuseum in Roeselare is elke dag open van 10:00 uur tot 17:00 uur. In het winterseizoen is het museum op zondag gesloten. De toegang is gratis.

Archeoforum

LUIK - Op de plek waar eens de Saint-Lambertkathedraal stond, staat nu het Archéoforum, één van de grootste ondergrondse stedelijke archeologische sites in Europa. Via een mysterieus parcours krijg je een beeld van de geschiedenis van Luik en haar Prinsbisdom. De tour begint in de prehistorie en eindigt in de moderne tijd. Leuk voor iedereen! Ontdek de sporen van de eerste bewoners in de prehistorie, de overblijfselen van een Romeinse villa en de funderingen van de verschillende kerken en kathedralen.

Het Archeoforum in Luik is van dinsdag tot en met zaterdag open van 9:00 uur tot 17:00 uur. Zaterdag open vanaf 10:00 uur. De toegang kost 6 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen.

Peter Benoitmuseum

HARELBEKE - De Vlaamse componist Peter Benoit wordt geëerd in het Peter Benoitmuseum. Vijf vrouwen vertellen in het Peter Benoitmuseum het verhaal van componist Peter Benoit, zijn muziek en zijn tijd. Hij was de man die zijn volk leerde zingen. Bezoek het authentieke geboortehuisje naast het museum, waar je ziet hoe het arme gezin twee eeuwen geleden leefde. In het museum is een bibliotheek met stukken over Peter Benoit en een verzameling van bijna vierduizend volksliederen.

Het Peter Benoitmuseum in Harelbeke is geopend van maart tot en met november, van 14:00 uur tot 17:00 uur. Gesloten op maandag en vrijdag. De toegang is 2 euro per persoon.

De Wereld van Kina

GENT - Museum De Wereld van Kina is een heerlijk natuurmuseum voor kinderen, vol opgezette vogels, fossielen, dino's en insecten. Struin door de kamers in het museum, waar steeds weer iets nieuws is te ontdekken. Ideaal voor nieuwsgierige kids die vol vragen zitten over de natuur. Het museum heeft een schat aan informatie in huis en er is heel te zien. Er hoort ook een Tuin bij het museum, die zit iets verderop.

Museum De Wereld van Kina in Gent is elke dag, behalve zaterdag, open van 9:00 uur tot 17:00 uur. Op zondag en feestdagen open van 14:00 uur tot 17:30 uur. De entree bedraagt 3 euro voor volwassenen, kinderen mogen gratis naar binnen.

Doemuseum 't Grom

SINT-KATELIJNE-WAVER - In het groene Doemuseum 't Grom werp je een blik in de gezonde keuken van vroeger. Welke groenten aten de mensen toen en hoe werden ze bereid? Vergaap je aan de machines die werden gebruikt bij het zaaien, planten of oogsten van groenten. Ooit van de preiponsmachine gehoord? Voor kinderen zijn er leuke speurtochten, bordspellen en een speciale audiotour.

Doemuseum 't Grom in Sint-Katelijne-Waver is geopend van maart tot en met 24 december, van 10:00 uur tot 16:00 uur. Gesloten op dinsdag en zaterdag. De toegang kost 5 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar.

Demonstraties van oude ambachten in het Museum van Landelijk Leven in Wallonië. Foto: Facebookpagina Domaine provincial du Fourneau Saint-MichelDemonstraties van oude ambachten in het Museum van Landelijk Leven in Wallonië. Foto: Facebookpagina Domaine provincial du Fourneau Saint-Michel
De koers kijken tijdens de expositie Koers is Religie in de Paterskerk. Foto: Facebookpagina Wielermuseum WieMuDe koers kijken tijdens de expositie Koers is Religie in de Paterskerk. Foto: Facebookpagina Wielermuseum WieMu

Uw reactie (nog geen reactie)

Naam:
E-mailadres (niet verplicht, eventueel ter bevestiging):
Titel:
Reactie:

Meer artikelen over "Zoek een museum in België"

Activiteiten "Zoek een museum in België"