Uitstappen.be
 
 
uitstappen.be
Lange Wapper is een kwelgeest uit Antwerpen. Foto: Antwerpse SpookwandelingLange Wapper is een kwelgeest uit Antwerpen. Foto: Antwerpse Spookwandeling
Antwerpse Spookwandeling | door

Griezelen in Antwerpen tijdens spannende Spookwandeling

Wandel door de stad en herbeleef middeleeuwse legenden

Brrr, het spookt in Antwerpen! Is de Vlaamse stad tijdens de wintermaanden reuzegezellig met duizenden fonkelende lichtjes, tijdens een Antwerpse Spookwandeling ontdek je dat de plaats ook duistere kanten heeft. Ga mee op tour door het oude centrum en luister naar bijzondere spook- en volksverhalen. "We verzinnen de verhalen niet zelf, maar ze behoren tot het erfgoed van de stad", vertelt organisator Stefan Livens. Herbeleef eeuwenoude sagen en legenden tijdens dit spannende avontuur!

Oude straatjes en afgelegen pleintjes

Het is donker. De vrolijke lichten van het reuzenrad lijken ineens ver weg... Iemand met een lange zwarte jas aan en een hoge hoed op neemt je mee door de middeleeuwse straatjes van Antwerpen. Begint het nu ineens te waaien, of lijkt het maar zo? En wat was dat geluid? Tijdens de Antwerpse Spookwandeling dwaal je door de verborgen plekken in de stad en maak je kennis met de verhalen van Antwerpen. "Je pikt een stuk geschiedenis op, zonder een saai boek te moeten lezen", vertelt organisator Stefan Livens. "Door de verhalen krijg je mee waar de mensen vroeger mee bezig waren en wat hen bang maakte." De vertellers, gekleed in de negentiende-eeuwse Engelse stijl, maken tijdens de stadswandeling steeds een tussenstop waarbij ze een legende vertellen. "Meestal in de kleine straatjes en op achteraf gelegen pleintjes; plekken die qua stemming overeen komen, of zelfs waar het verhaal zich echt heeft afgespeeld. Veel oudere mensen die met hun kinderen of kleinkinderen komen, kennen de verhalen vanuit hun jeugd."

Ontmoet Kwelgeest Lange Wapper

Maak bijvoorbeeld kennis met Lange Wapper, de eeuwenoude plaaggeest uit de Antwerpse volksverhalen. In de middeleeuwen bestond hij al, maar pas in de negentiende eeuw maakte hij zijn opgang. Stefan: "Tot die tijd waren de straten schaars verlicht. Het grappige is dat pas toen er gaslantaarntjes kwamen, mensen hem écht begonnen te zien... Toen brak de Lange Wappergekte uit." De Spookwandeling start op het Steenplein, waar het standbeeld van Lange Wapper staat. "Er heerst een spannend sfeertje tijdens de wandeling, ook omdat het 's avonds is. Maar de verhalen bevatten ook wel veel verrassingselementen met humor." Dat maakt de Spookwandeling gelukkig niet té eng en maakt het ook leuk voor kleine wandelaars.

Een verteller neemt je mee in Antwerpse volksverhalen. Foto: Antwerpse SpookwandelingEen verteller neemt je mee in Antwerpse volksverhalen. Foto: Antwerpse Spookwandeling

Uw reactie (nog geen reactie)

Naam:
E-mailadres (niet verplicht, eventueel ter bevestiging):
Titel:
Reactie:

Meer artikelen over "Antwerpse Spookwandeling"

Activiteiten "Antwerpse Spookwandeling"