Er werden keizers geboren en haar aanzien was in vroegere tijden even groot als dat van Parijs. Erasmus schreef in 1529 al: "Ik geloof niet dat er in heel de christelijke wereld één stad te vinden is die de vergelijking met Gent kan doorstaan. Nergens inderdaad vindt men vruchtbaarder talenten, nergens zo opvallende voorbeelden van antieke volmaaktheid." Maar ook vandaag is Gent groots. DagjeWeg.NL neemt je mee op een tocht langs een aantal historische juweeltjes. Reisgids Lonely Planet riep de stad zelfs uit tot best bewaarde geheim van België. En terecht. Gent bruist van het leven, vroeger en nu. Zodra je de stad binnenwandelt, loop je een rijk historisch verleden binnen.
De trip begint bij kasteel Gravensteen. Eigenlijk is dit kasteel de must-see van Gent op historisch gebied. Het kasteel stamt uit de twaalfde eeuw maar heeft een grondige restauratie gehad in de twintigste eeuw. Haar geschiedenis is levendig en razend interessant. Bij wijze van gids krijg je in het kasteel een movieguide mee: een iPod met een vermakelijk Vlaams dramastuk dat je terug voert naar de tijd van graaf Filips en zijn jonkvrouw Mathilde van Portugal. Zo krijg je een goed beeld van hoe het er aan toe ging rond het jaar 1180. Je komt alles te weten over Gravensteens geschiedenis, wandelt langs alle zalen en kamers en gruwelt na in het martelmuseum. Voor de kids is dit kasteel ook zeker een aanrader (zij mogen gratis naar binnen). Het kasteel is namelijk interactief en speels en de uitgebreide collectie spreekt tot de verbeelding. Het uitzicht vanaf het kasteel is bovendien prachtig.
Vlak achter het kasteel liggen de oudste straatjes van Gent. Deze straatjes vormen samen het Patershol. Maar vroeger was het echt de achterbuurt, vol dieven, prostituees en armelui, dus de naam Roverhol lijkt geschikter. Tegenwoordig is het er heerlijk rustig. Ideaal als je even de drukte van de binnenstad wil ontvluchten en je wil laten meevoeren door het middeleeuws gevoel. Lopend door de straatjes passeer je schattige stenen huisjes, beschermde monumenten en een klooster. Voor de hongerige magen ligt de straat Oudburg er naast, die propvol zit met restaurantjes uit de hele wereld. Of je nu echt Belgisch (waterzooi) wil eten of toch liever een Japans, Turks of Grieks hapje, er is voor ieder wat wils.
"Hier staat het kleinste huisje van Gent. En hier werd keizer Karel V geboren," klinkt de stem van een vriendelijke Vlaamse kapitein. Dobberend op een bootje door de grachten van Gent, de rivier de Leie. Dat is de beste manier voor een spoedkennismaking met het Gent van weleer. Veertig heerlijke minuten van onbezorgd varen over de rivier van Gent, langs bijna alle historische plaatsen van de stad. Met een beetje geluk spot je zelfs een rivierschildpad. Neem een Luikse wafel mee aan boord en het feest is compleet. De opstappunten zijn aan de Graslei en de Korenlei.
In de Sint-Baafskathedraal vind je het wereldberoemde schilderstuk De aanbidding van Het Lams Gods. Nu is de oude kathedraal op zichzelf al de moeite waard om te bekijken; zodra je binnenloopt wordt je overweldigd door haar majestueuze omvang en inrichting. Maar loop je naar links, het hoekje om, dan kom je bij de werkelijke schat: het altaarstuk Het Lam Gods, dat geschilderd werd rond 1432 door de gebroeders van Eyck. Op dit veelluik, met 20 beschilderde panelen, is de aanbidding van een lam te zien, die symbool staat voor Jezus Christus (het Lam van God). Er omheen staan allerlei engelen, heilige vrouwen, kerkvaders en Bijbelse figuren, maar ook middeleeuwse figuren als koning Arthur. Het schilderij staat in een kamertje, goed beschermd achter glas, en je kunt er omheen lopen. Met je neus tegen het glas gedrukt zul je adembenemende dingen ontdekken. De gebroeders van Eyck hebben met het grootst mogelijke detail geschilderd. Zo zijn er alleen al 42 identificeerbare planten in het Hemelse Paradijs getekend. Tot 2017 worden gedeelten van het stuk gerestaureerd, maar je kunt deze stukken in 100 miljard pixels bekijken op internet, of de restauratie van de stukken van dichtbij bewonderen in het Museum voor Schone Kunsten van Gent.
Heb je nog niet genoeg historie achter de kiezen, dan is het zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan het Stadsmuseum Gent (STAM). De Gentenaren zijn een trots volkje, en nadat je in de stad bent geweest, realiseer je je dat dat ergens ook wel terecht is. Van lego-kathedralen tot de opstandige Gentenaren, het museum leert je met liefde het verhaal van haar stad. Naast de hoofdexpositie is er altijd een tijdelijke tentoonstelling. Na dit museum kun je je een beetje een Gentkenner noemen. En daar mag je best trots op zijn.